#38 Emergentie, Leiderschap en Corona in Kwaliteit in Bedrijf, 4, 2020

Op de cover van het vierde nummer van Kwaliteit in Bedrijf van dit jaar prijkt de titel van mijn laatste artikel Emergentie, Leiderschap en Corona.

Het artikel is gebaseerd op de conceptanalyse die ik heb uitgevoerd en die is gepubliceerd in Total Quality Magazine. Het idee is, dat in onze complexe organisaties veranderingen en innovaties steeds vaker niet gepland en onverwacht plaatsvinden. Ik heb daar eerder al over geschreven (bijvoorbeeld voor de VCK en in SigmaOnline). Dat niet kunnen plannen stelt leiderschap voor problemen. Maar, aldus het artikel,  wellicht valt er te leren van Covid-19. Mijn stelling is,  dat we onzekerheid niet moeten willen oplossen, maar…….  omarmen; dat we in onze activiteiten gericht op kwaliteit van leven de interactie van groepen mensen wellicht kunnen faciliteren met instrumenten. Maar vooral, dat we vanuit visionair leiderschap gedeelde bedoelingen en waarden moeten creëren. En dan ontstaat er – misschien – iets radicaal nieuws.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *